Обмін валют: Необхідний мінімум, який потрібно знати про процедуру обміну

Головна > Спорт > Обмін валют: Необхідний мінімум, який по...
Author

Марія Куренко

16.08.2022, 21:11
Shares

0

Views

786

Обмін валют: Необхідний мінімум, який потрібно знати про процедуру обміну
null

Багато хто з українців має можливість відпочинку чи навчання за кордоном, ми все частіше віддаємо перевагу придбанню товарів побуту, одягу чи електроніки в інтернет-магазинах і все частіше обираємо магазини, які знаходяться в Європі, Америці чи Китаї. Багато хто має свій бізнес за кордоном, а хтось обирає зберігання своїх коштів не тільки в національній валюті, а й в доларах чи євро. Тож кожен хоча б іноді стикається з необхідністю обміну готівкової валюти, зробити це можна за посиланням https://obmenka.od.ua/. Проте що таке валюта, якою вона буває, як і де її поміняти, щоб не натрапити на шахраїв спробуємо розібратися у цій статті.

Що таке валюта та як вона класифікується?

У терміну валюта існує кілька значень, а саме:

  • грошова одиниця певної країни (національна валюта);
  • тип фінансової системи країни (форма випуску грошових знаків у певній країні згідно з юридичними нормами та процедурою грошового обігу);
  • іноземні грошові знаки (іноземна валюта) (банкноти, казначейські білети, монети, банківські метали, електронні гроші, спеціальні права запозичення).

Взагалі класифікація валют складна в залежності від багатьох компонентів, але для розуміння процедури обміну буде достатньо знати, щов алюта може бути вільно конвертованою, конвертованою частково та неконвертованою.

Основною ознакою вільно конвертованої валюти є той факт, що її можно обміняти на будь-яку іншу без обмежень, наприклад тут https://obmenka.od.ua/eur-uah. Частково конвертовану валюту можна обміняти лише на деякі види валют і зазвичай вони мають певні обмеження по валютним операціям. Неконвертована валюта не підлягає обміну через те, що держа­ва забороняє операції з її обміну на будь-яку іншу іноземну валюту або обмін можливий у випадку згоди певних державних органів.

Валюта - є предметом купівлі/продажу та обміну, тож це означає, що в неї повинна існувати ціна. Такою ціною є курс валют - ціна валюти певної країни, яка відображається у грошових одиницях іншої країни.

Щоб отримати відомості про те чи конвертована валюта можна подивитись Класифікатор іноземних валют Нацбанку.

Де і як можна обміняти валюту?

  1. У банках. Щоб купити/продати чи обміняти валюту у банку зовсім необов’язково бути клієнтом цього банку. Обміняти валюту можна в будь-якому відділенні по курсу, який встановлений у цьому банку.
  2. Обмінний пункт поєднав у собі найкращі якості чорного ринку та банку, а саме: курс буде вищим, ніж у банках та при цьому клієнт буде захищений від обману так само як і у відділенні банку. Обміняти валюту в Одесі можно тут https://obmenka.od.ua/usd-uah. При цьому неодмінно варто перевірити, чи є обмінник легальним. Якщо назва компанії, до якої належить обмінник відображатися в списку легальних торговців валютою на сайті НБУ, то клієнту нема про що переживати.
  3. Онлайн-банкінг, тобто обмін через інтернет-банк. Клієнт списує певну суму з гривневого рахунку та зараховує відповідну суму (за актуальним банківським курсом) на свій валютний рахунок.
  4. Чорний ринок. Зазвичай обмін здійснюється через дошки оголошень (такі собі валютні аукціони) в інтернеті. На цей вид обміну не поширюються ніякі обмеження НБУ стосовно валютних операцій. На чорному ринку завжди привабливий курс, який перевищує ціну в комерційних банках, але і шахраї тут зустрічаються найчастіше, а при виникненні проблем на поміч поліції розраховувати не варто.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Міністри оборони ЄС обговорять можливість скасування заборони на застосування Україною західної зброї по території РФ - Боррель

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що кожна країна ухвалює рішення з цього приводу на національному рівні.

28.05.2024 - 13:45

Arrow

Вас це може зацікавити