ЄС більше не гарантує інтеграцію Західним Балканам - Reuters

Головна > Економіка > ЄС більше не гарантує інтеграцію Західни...
Author

Олександр Талов

29.09.2021, 10:24
Shares

2

Views

578

ЄС більше не гарантує інтеграцію Західним Балканам - Reuters

alternativ.am

Через внутрішні суперечності ЄС більше не може гарантувати майбутнє членство шести балканським країнам, яким раніше обіцяли місце в євроспільноті.

Про це йдеться у повідомленні Reuters із посиланням на дипломатичні джерела в Євросоюзі.

Мова йде про євроінтеграцію Сербії, Косова, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Албанії та Північної Македонії. Суперечності виникли навколо декларації саміту лідерів ЄС та цих країн, який відбудеться 6 жовтня. Це збігається з загостренням напруженості на кордоні Косово і Сербії.

За словами дипломатів, проєкт пройшов щонайменше два раунди переговорів, але згоди щодо нього так і немає. Держави ЄС не розголошують своїх позицій, але багаті країни, такі як Данія, Франція та Нідерланди, побоюються повторення прискореного приєднання Румунії та Болгарії у 2007 році та погано керованої міграції східноєвропейських робітників до Британії, що свого часу налаштувало багатьох британців проти ЄС.

Зазначається, що такою невизначеністю ЄС опосередковано загострює напругу в регіоні з 20-мільйонним населенням. Адже громадяни балканських країн мріяли про приєднання до Євросоюзу після розпаду Югославії та багаточисельних етнічних воєних суперечок 1990-х років.

Війська НАТО посилили патрулювання в Косово біля прикордонних переходів, які блокуються місцевими сербами. Їх обурення викликала заборона на в’їзд у країну автомобілів із сербськими номерами.

Усі авто із Сербії при в’їзді в Косово тепер повинні використовувати тимчасові місцеві реєстраційні дані, дійсні протягом 60 днів.

НАТО та ЄС уже кілька разів висловили стурбованість ситуацією, закликавши сторони до стриманості та деескалації.

ЄС і США закликали до спокою, і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен у вівторок почала триденну поїздку в шість балканських країн, щоб продемонструвати прихильність виконавчої влади ЄС регіону.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Міністри оборони ЄС обговорять можливість скасування заборони на застосування Україною західної зброї по території РФ - Боррель

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що кожна країна ухвалює рішення з цього приводу на національному рівні.

28.05.2024 - 13:45

Arrow

Вас це може зацікавити